Cykelfusk med motorer

Cykeltävling.Det är ju tyvärr ingen hemlighet att det inom cykelsporten förekommit en del dopningsskandaler genom åren. För oss som älskar cykling och cykelsport är det givetvis väldigt tråkigt, men fuskandet inom cykelsport begränsas tydligen inte bara till dopning, utan även till rätt så avancerat mixtrande med själva cyklarna. Det handlar om att cyklarna förses med små motorer som ger dem lite extra kraft, och dessutom är väldigt svårt att upptäcka. Antalet cyklar som används under exempelvis Tour de France är väldigt stort, och rent logistiskt är det inte möjligt att gå igenom dem alla; speciellt som det ju inte finns någonting som hindrar att cyklarna förses med dessa små motorer efter att de kontrollerats.

Termografi en möjlig lösning
Det finns dock en möjlig lösning på problem: termografi, det vill säga värmeavbildning. En motor kommer ju oundvikligen att göra den del av cykeln där den sitter varmare än den normalt skulle vara. Med hjälp av termografi kan man således på ett relativt enkelt sätt upptäcka de motorförsedda cyklarna. Tekniken gjorde sin debut under årets Tour de France, och det är tydligt att Frankrike tar problemet på största allvar. Den franske idrottsministern Thierry Braillard gick ut i pressen och sade att, ”det här är värre än doping; hela cykelsportens framtid står på spel”.

Cyklar försedda med motorer har givetvis ingenting i cykeltävlingar att göra, men å andra sidan: för ”vanliga” cyklister kan det kanske vara en inte helt dum idé, för den som har tänkt sig att cykla en lite längre sträcka och skulle behöva lite hjälp i de värsta uppförsbackarna. Visst är det att föredra om man framför cykeln helt av egen kraft, men lite hjälp när det känns som värst skulle, faktiskt, vara välkommet då och då.

För att avsluta det hela lite positivt: här kommer Kraftwerks klassiska hyllning till Tour de France, som heter just så: Tour de France. Varsågod och njut.